Ajuda:Ajuda

De Inspira Secundària
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Aquesta pàgina contindrà informació diversa de com contribuïr a la documentació en wiki.

Abans de poder editar a la wiki heu de tenir un compte. Contacteu amb nosaltres per demanar-nos un.


Per a començar a editar

Si esteu desitjoses d'escriure, seguiu llegint...


Crear un nou article

Per crear un article només cal que aneu a la barra d'adreces del navegador i que escriviu el nom de l'article després de /index.php/. Per exemple, si vull crear un article anomenat "Adolescència" hauria d'escriure el següent:

http://www.cacauet.org/inspirats/index.php/Adolescència

...i hop! A editar el text!

Si no us aclariu amb això podeu provar una altra cosa:

  • Poseu el nom de l'article a la casella de "Cerca" de la barra esquerra (p.ex. "Adolescència").
  • Si no troba l'article us sortirà el missatge "'Creeu la pàgina «Adolescència» en aquest wiki!'"
  • Cliqueu l'enllaç de la paraula «Adolescència» i... a escriure!


Si voleu que l'article no sigui públic (que calgui estar registrat per veure-ho) només cal afegir el prefix "Privat:" al nom de l'article creat, per exemple: "Privat:Zona privada".

Enllaços interns

És molt important crear links interns dins dels nostres articles. Si creeu articles nous ningú no sabrà que existeixen a no ser que poseu un enllaç en una altra pàgina accessible (per exemple, la pàgina principal). Per posar un link teniu una icona amb la bola del mon a l'editor (part superior) quan esteu editant (valgui la redundància).

Un aclariment important:

  • Els links externs (referències a pàgines fora de la nostra) comencen per http://www.elquesigui.com/... Per exemple, aquest d'aquí al departament d'ensenyament.
  • Els links interns'simplement apunten a pàgines de la nostra wiki' i només cal posar el nom de l'article tal qual, sense començar per http ni res per l'estil. Per exemple, per enllaçar amb l'article adolescència només caldria posar la paraula (amb accent i tot) i el link apuntaria al nostre article desitjat.

Els vincles interns no resolts aparèixen en vermell enlloc de blau. És fora habitual crear aquests vincles per "convidar" als membres de la comunitat a escriure sobre aquell tema.

Si heu creat un article i no recordeu el nom (no podeu accedir-hi) podeu fer una cerca o també el podeu trobar a les pàgines òrfanes (hi ha altres pàgines per l'estil a pàgines especials, al menú esquerre de "eines").


Notificació de canvis per correu

Molt imporant per accelerar l'edició dels articles: si activem les notificacions rebreu un email quan algú editi les pàgines que teniu "en vigilància". Cal fer 2 coses:

  • Assegurar que teniu activada la notificació a Preferències -> perfil d'usuari i a la secció del final (email) activar que us "notifiqui per correu electrònic dels canvis a les pàgines que vigili". 
  • Marcar les pàgines que voleu vigilar a la pestanya superior que diu "vigila" (o quan editeu, al final diu "vigilar aquesta pàgina"). També cal fer-ho a part per les pàgines de discussió.


Wikitext

En principi hi ha un editor de text integrat a la wiki per fer-ho més fàcil.  Molta gent, però, prefereix no utilitzar-ho (es pot desactivar quan edites a dalt a l'esquerra) i aprendre com funciona el wikitext (mireu la Guia d'Usuari per a més informació).


Incrustar vídeos

Si voleu incloure vídeos del YouTube incrustats a la pàgina (i no només el link), ho podeu fer de la següent manera:

  1. Apuntar-nos el link cap al vídeo que ens interessa, per exemple:
    http://www.youtube.com/watch?v=DCA0oPeCD9o
  2. Editem l'article i desactivem l'editor de text enriquit, clicant el botó "Wikitext" que hi ha a dalt a l'esquerra.
  3. Enlloc de posar el link, posem el següent codi (heu de canviar el número de vídeo del youtube pel del vostre vídeo, el meu l'he ressaltat abans en negreta).
<videoflash>DCA0oPeCD9o</videoflash>

I... tachaaaan, veureu això:

<videoflash>DCA0oPeCD9o</videoflash>